Skip to main content

Συμβουλές για τη διαχείριση και την πρόληψη της καθημερινής τριχόπτωσης

5 minute read

By Editorial Staff

Η ανακάλυψη των πρώιμων σημαδιών της τριχόπτωσης μπορεί να είναι καταστροφική. Τα μαλλιά, και το τι επιλέγουμε να κάνουμε με αυτά, είναι ένα εγγενές μέρος της αυτοέκφρασής μας. Αλλά, μόλις ξεπεράσετε το αρχικό σοκ και αρχίσετε να ψάχνετε για λύσεις, θα ανακαλύψετε πάντα ότι υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε και ακόμη και να αποτρέψετε την καθημερινή τριχόπτωση.

Η επιστήμη της τριχόπτωσης έχει προχωρήσει πολύ. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αμέτρητες νέες λύσεις διαφορετικών τιμών και επιπέδων δέσμευσης διαθέσιμες για εξερεύνηση και δοκιμή. Αλλά μην ξεφύγετε ακόμα, επειδή έχουμε συγκεντρώσει μια μεγάλη λίστα με συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε τώρα.

Peter Dazeley/Getty

Αιτίες τριχόπτωσης

Υπάρχει μια δημοφιλής λανθασμένη αντίληψη ότι η τριχόπτωση είναι αναπόφευκτη και κυρίως γενετική. Αν και αυτό μπορεί να μην είναι εγγενώς ψευδές, απέχει πολύ από την όλη ιστορία.

Τα φάρμακα και οι θεραπείες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών, όπως επίσης και διάφορες υποκείμενες καταστάσεις υγείας και επιλογές τρόπου ζωής.1

Συμβουλές για τη διαχείριση και την πρόληψη της τριχόπτωσης

Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για τον αποκλεισμό μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης θα πρέπει να είναι το πρώτο σας βήμα. Αλλά ανεξάρτητα από την αιτία, η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία των μαλλιών σας είναι κάτι από το οποίο μπορείτε και πρέπει να επωφεληθείτε.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να κάνετε, συνεχίστε να διαβάζετε.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών σας; Η αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης και αμινοξέων που καταναλώνετε μπορεί να σας βοηθήσει.2 Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να μειώσει την τριχόπτωση.3

Ό,τι κι αν κάνετε, μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα λίπη και το αλκοόλ όσο καλύτερα μπορείτε. Εκτός από αυτά, θα ήταν σοφό να αποφύγετε τις εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες δίαιτες.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με θετικά αποτελέσματα για την υγεία και γενικά θεωρείται ως ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.4

Βιταμίνες

Η μελέτη που αναφέρεται παραπάνω συνδέει ξεκάθαρα την τριχόπτωση με διάφορες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Και παρόλο που είναι καλύτερο να προμηθεύεστε θρεπτικά συστατικά μέσω ολόκληρων τροφών, δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. Οι περισσότεροι καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους επιλέγουν να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πολυβιταμίνες.

Πρόσθετα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να προστεθούν στη ρουτίνα σας για να μηδενίσετε την τριχόπτωση επίσης. Καλά θα ήταν να συζητήσετε τα συμπληρώματα βιταμίνης D, βιοτίνης και τζίνσενγκ με το γιατρό σας για να δείτε εάν κάποιο ή όλα μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς.

Πλύνε το

Η καθιέρωση και η τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας πλυσίματος μαλλιών είναι κρίσιμη για την προώθηση της ανάπτυξης και της υγείας των μαλλιών. Αποφύγετε τα σαμπουάν που βασίζονται σε σκληρές φόρμουλες και προτιμήστε μια πιο ήπια εναλλακτική.

Όταν είναι δυνατόν, αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν στον αέρα για να αποφύγετε τυχόν αδικαιολόγητο ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα

Το κλειδί για την προστασία των μαλλιών σας είναι να τα αντιμετωπίζετε όσο το δυνατόν πιο απαλά. Η επένδυση σε μια βούρτσα καλής ποιότητας από φυσικές ίνες είναι μια καλή αρχή.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας ενώ είναι βρεγμένα. Τα μαλλιά μετά το ντους είναι απίστευτα ευαίσθητα στη φθορά. Εάν πρέπει να το βουρτσίσετε ενώ είναι βρεγμένο, κάντε το με μια χτένα με φαρδιά δόντια.

Ανεξάρτητα από το πινέλο που θα επιλέξετε, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Το πολύ βούρτσισμα ή το χτένισμα των μαλλιών σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση.5

Αποφύγετε τις Χημικές Επεξεργασίες

Το να είσαι ήπιος με τα μαλλιά σου σίγουρα επεκτείνεται και στις χημικές θεραπείες. Πιο συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει βλαβερές διεργασίες όπως επεξεργασίες υπεροξειδίου και περμανάντ. Οι χημικές θεραπείες μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά σας καθιστώντας τα πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να περιορίσετε τη χρήση βαφών ή να επιλέξετε χρωστικές ουσίες υψηλής ποιότητας όταν είναι απολύτως απαραίτητο.6

Αποφύγετε τα στενά χτενίσματα

Όσο ευέλικτα κι αν είναι τα μαλλιά, εξακολουθούν να έχουν τους περιορισμούς τους. Έτσι, αν ανησυχείτε καθόλου για την προστασία των μαλλιών σας, αποφύγετε οποιοδήποτε χτένισμα που τα τραβάει και τα τεντώνει.

Όταν δίνεται αρκετός χρόνος, τα κορνόουλα, οι σφιχτές πλεξούδες και οι αλογοουρές μπορούν να χαλαρώσουν τον δεσμό μεταξύ του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας. Αντίθετα, επιλέξτε ένα πιο χαλαρό, πιο φυσικό χτένισμα.7

Αποφύγετε τα εργαλεία στυλ υψηλής θερμότητας

Η θερμότητα βλάπτει τους θύλακες των τριχών μακροπρόθεσμα. Η τακτική θέρμανση και ξήρανση αφυδατώνει το ωοθυλάκιο καθιστώντας το εύθραυστο και επομένως πολύ πιο ευάλωτο σε βλάβες.

Όσο βολικά και αν είναι, αποφύγετε να βασίζεστε υπερβολικά σε σίδερα, πιστολάκια μαλλιών και σίδερα για μπούκλες σε μια προσπάθεια να προστατεύσετε τα μαλλιά σας μακροπρόθεσμα.

Μειώστε το στρες

Η τριχόπτωση έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με το άγχος. Και για καλό λόγο! Το άγχος μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή των ωοθυλακίων και να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα μαλλιά σας και τη ζωή σας είναι να κάνετε την καταπολέμηση του στρες σε πραγματική προτεραιότητα. Έτσι, διαλογιστείτε, ασκείστε, κοιμηθείτε περισσότερο και εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας όσο σας επιτρέπει η ημέρα.

Κόψε το κάπνισμα

Σαν να χρειάζεσαι άλλον έναν λόγο για να κόψεις το κάπνισμα. Η διακοπή της συνήθειας για τα καλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας, να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και μπορεί να προσθέσει έως και 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής σας.8

Το κάπνισμα καταστρέφει και τη γραμμή των μαλλιών σας. Μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης των ωοθυλακίων και τη μελάγχρωση των ινών των μαλλιών. Ακόμη χειρότερα, το κάπνισμα συνδέεται με πρόωρο γκριζάρισμα και απώλεια μαλλιών.

Κανείς δεν λέει ότι το να κόψετε το κάπνισμα είναι εύκολο, αλλά αυτό θα βοηθήσει τη γραμμή των μαλλιών σας.

συμπέρασμα

Ανάλογα με τη βασική αιτία, η τριχόπτωση μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμη και να προληφθεί με το σωστό σχέδιο και στάση. Η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας πλυσίματος, η προσαρμογή της διατροφής σας, η διακοπή του καπνίσματος και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεστε για να σταματήσετε και να αντιστρέψετε οριστικά την τριχόπτωση.

Ο καθένας είναι διαφορετικός. Κανένα σχέδιο δεν είναι σωστό για όλους, αλλά η εξερεύνηση του Διαδικτύου και η δοκιμή κάποιων συμβουλών είναι ο μόνος τρόπος. Το να εκφράσετε τις ανησυχίες σας σε έναν έμπιστο ιατρό και να λάβετε υπόψη τις συμβουλές του μπορεί να σας βοηθήσει να αντιστρέψετε την λεπτή γραμμή των μαλλιών σας χωρίς να χρειάζεστε ακριβά φαρμακευτικά σαμπουάν ή δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Editorial Staff

Contributor

Explore

5 Products That Can Help Relieve Back Pain Featured-Health

5 Products That Can Help Relieve Back Pain

Living with back pain can be debilitating. That pain can affect every aspect of your life, from trying to complete simple tasks to your quality of sleep. And if your back pain is persistent, it can seriously alter your happiness and your overall well-being. However, you don’t have to continue to suffer in pain. There […]

Read More about 5 Products That Can Help Relieve Back Pain

4 minute read

Natural Ways to Prevent Psoriasis Outbreaks Featured-Health

Natural Ways to Prevent Psoriasis Outbreaks

Suffering from psoriasis can be a frustrating and isolating experience. The itchy, red, scaly patches seem to crop up without warning and dealing with them makes many people self-conscious. Although psoriasis is caused by complex immune system issues, there are ways that we can use our habits and lifestyle to make outbreaks less frequent and […]

Read More about Natural Ways to Prevent Psoriasis Outbreaks

6 minute read